
Är risken för likvidation större för en fysisk klockbutik?
Det finns fortfarande klockbutiker i svenska städer men dessa är ju för det mesta etablerade märken. Att öppna en ny fysisk klockbutik kan innebära flera risker och visst kan likvidation bli verklighet om dessa risker blir till verklighet.
År 2023 så kändes effekterna av covid-pandemin fortfarande av men det är inte det enda som gör att det kan vara riskfyllt att dra igång en fysisk butik. Vi ska kika lite närmre på risker som du bör vara medveten om.
E-handelskonkurrens kan leda till likvidation
Idag är det få som inte shoppar online. Många kunder föredrar att kunna handla hemifrån eller där de känner för det. Den som driver en nätbutik har ofta lägre kostnader för drift och det kan avspeglas i priserna.
Om du ska öppna en fysisk klockbutik kanske du inte kan tävla med dessa priser. Då ökar ju risken för likvidation. Din försäljning kan absolut påverkas av det som sker online så frågan är om det ens är lönt att ha en fysisk butik som inte finns som nätversion.
Det kan vara dyrt att driva en fysisk butik
När du driver en fysisk butik så får du en rad kostnader som du måste klara av med din försäljning. Det är bland annat hyra, verktyg, försäkringar och löner för anställda. Om du inte får in tillräckligt via försäljning så finns risken för avveckling.
När ekonomin är svag
Det gäller också att tänka på ekonomiska förhållanden. Att dra igång en ny fysisk klockbutik under en lågkonjunktur kan bli svårt. Detta kan ju innebära att folk helt enkelt inte lägger lika mycket pengar på saker som klockor då detta kan anses vara en lyxvara.
Fysiska butiker under pandemier
Det kan förstås vara svårt att säga om Covid-19-pandemin var en fingervisning för det som komma skall. Men perioden då folk höll sig hemma av rädsla för att smittas av en sjukdom lärde butiksägare vad konsekvensen för den fysiska butiken var.
När folk håller sig hemma så går de inte till klockbutiken. Den här typen av händelse i världen och Sverige kan förstås vara något som leder till likvidation av en fysisk klockbutik.
Nya preferenser hos kunder
Om vi ser på klockindustrin under början av 2000-talet så har det skett betydande förändringar av konsumentpreferenser. Vi har till exempel sett smartklockornas födelse. Om en klockbutik mest fokuserar på traditionella klockor så kan det bli svår att konkurrera med återförsäljare som erbjuder smartklockor och annan bärbar teknologi som ingår i samma skrå.
Den fysiska butiken har också fördelar
Nu finns det förstås fördelar med en fysisk butik som säljer klockor. Många vill fortsatt ha en personlig shoppingupplevelse. Det är inte alla som vill vänta på leverans med posten av en produkt som beställs online. Dessutom är det inte sällan så att vi vill känna på en produkt innan vi köper den.
För att minska riskerna för likvidation av en fysisk klockbutik är det väldigt viktigt att ha en robust affärsplan. Denna plan bör ta hänsyn till saker som målmarknad, plats, produktval, prisstrategi såväl som marknadsplan.
Om du dessutom integrerar din fysiska butik med en e-butik så kan du ju nå fler kunder. Då minskar risken för likvidation förutsatt att du jobbar på rätt sätt med din marknadsföring online.
Alla affärsprojekt innebär risker
Sist men inte minst måste vi förstås ta upp att alla affärsprojekt kan innebära risker. Det finns egentligen ingen verksamhet som inte riskerar att misslyckas om den drivs på fel sätt eller drabbas av tråkiga omständigheter.
Framgången för en fysisk klockbutik beror ju på många olika faktorer. En del är svårare att kontrollera än andra. Ägarens förmåga att hantera de risker som finns är viktig samt viljan att jobba på när det är tufft. Rädslan för likvidation bör inte vara det som får projektet att gå i stå men vetskapen om riskerna är inget att ignorera!