klockorkantpress

Tillverkning av små delar för klockor med kantpressar

2017-09-11

När man ska använda kantpressar och stansmaskiner för att producera mycket små delar som de man har i klockor så kräver det god teknik. Det här är en utmaning för den som driver pressen eftersom man måste jobba på i ett högt tempo och samtidigt jobba på ett säkert sätt. Det kan bli mycket enklare att jobba med en press som drivs på ett automatiskt sätt, men det finns också situationer där man måste jobba mer för hand och då tar det mer tid och innebär också större fara för operatören.

Med kantpressar så vill man jobba snabbt

Oavsett om man ska ta fram små delar till klockor eller behöva bända till stora metallstycken så är målet alltid att jobba snabbt. Tid är pengar och det gäller att få fram perfekta delar på nolltid. Det kan man med de moderna industrimaskinerna fast många gånger så ingår det manuellt arbete. Det kan vara så att en operatör sitter med uppgiften att snabbt böja till miniatyrdelar som ska monteras i sportklockor. På höger sida har han delarna som ska böjas till och på vänster sida en uppsamlingskorg som han kastar färdiga delar i.

Även manuellt arbete kräver att man jobbar snabbt, men aldrig på bekostnad av kvalitet. Det gäller att hitta balansen så att slutprodukten inte blir lidande av delar som man arbetat alltför hastigt med. När man använder sig av laserteknologin för att stansa i delar så går det inte alltid lika snabbt. Detta särskilt om det är så att man måste hålla riktigt hög precision och det rör sig om en mycket liten del.

Vikten av att välja rätt maskin

Det finns så många projekt som kräver små delar som ska bändas till. Det är inte bara urverk som har väldigt små delar av metall som man har stansat och format för hand och med maskiner. När en verkstad som jobbar med kantpressar får in den här typen av jobb så måste de välja rätt maskin för uppdraget. De kommer att se på olika saker som kostnad, snabbhet och kvalitet för att avgöra vilken press eller annan industrimaskin som lämpar sig bäst för uppdraget.

Produktivitet alltid i fokus

Man ser alltid på hur lång tid det kommer att ta att producera en viss kvantitet. Man vill veta hur många delar man kan få ut av varje timme. Med små delar så kan det dock vara så att man sparar en hel del tid på att de kan vara lättare att hantera. Man behöver kanske inga robotar för att flytta på delarna mellan maskiner.

Säkerheten är också viktig

Då man väljer produktionsmetod för att böja delar som ska sitta i klockor så kommer man också att tänka på säkerheten. Nyare kantpressar är mycket säkra att jobba med. När en operatör måste böja för hand så kan det dock innebära risker som man måste vara väl medveten om. Fingrar kan komma i kläm då man använder maskiner och verktyg som pressar med stor kraft.


Etiketter:
Sidor:

 Tipsa andra
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar

www.chronometer.se