sälja bolaget men vara rådgivare

Kan du sälja bolag och stanna kvar som rådgivare?

2021-10-04

När du har jobbat några år med att sälja klockor kanske du känner att det är dags att sälja bolag och göra något nytt. Fast om du älskar verksamheten och tycker att det är spännande med klockor kan du fundera på att bli kvar som rådgivare. Det är möjligt och något som gör att du kan vara till god hjälp för den som tar över.

Sälja bolag och bli kvar som rådgivare

Som rådgivare kommer du att fortsätta engagera dig i marknadsföring och försäljning av klockor. Det kan få betydelse. Det kan ju vara så att du har en solig affärsplan som hittills har fungerat mycket bra. Du har undvikit likvidation och vill gärna att den som köper fortsätter på samma spår.

Nu är det viktigt att förstå att du inte kan tvinga på någon dina råd. Om den som köper inte är intresserad av att ha dig kvar på ett hörn får du acceptera detta. Det lär ju ändå inte bli så roligt att jobba med en person som inte vill ha dig där.

Stötta verksamheten med din kunskap

Att vilja jobba som rådgivare för firman du säljer är inte ovanligt. Det kan ju vara så att du inser att din närvaro kan vara ett stort stöd rent ekonomiskt. Då du tycker att det är viktigt att det som du har byggt upp får leva vidare är rollen som rådgivare viktig.

Många gånger är det rentav ett krav från den som köper att du som säljer bolaget är med på ett hörn under den första tiden efter försäljningen. På så vis kan den som köper fasas in och han slipper göra misstag som kan bli dyra.

Skriv avtal med dig som konsult

Ett sätt att sälja bolag och ändå blir kvar som rådgivare är att skriva ett konsultavtal. Detta avtal gör gällande att du kommer att jobba vidare i företaget under en viss tid. Här kan du reglera hur mycket tid du ska lägga på jobbet. Då kan du se till att du får tid till annat som du tänkt syssla med istället för att sälja klockor.

Låna ut pengar till bolaget

Det går också att vara kvar på så vis att du lånar ut pengar till bolagets nya ägare. Det här görs med reverser som är delar av köpeskillingen du inte fått direkt vid försäljningen. Det här kan vara en stor ekonomisk hjälp för den som köper och så får du vara med ett tag till på ett naturligt sätt.

Var med som en slags delägare

Du kan också välja att sälja delar av bolaget men inte allt. Då har du ju inte sålt hela bolaget men du kommer att få mer tid över till annat. Den som köper få ta över den aktiva rollen med att leda verksamheten och sköta inköp och marknadsföring av klockorna.


Etiketter:  sälja bolag
Sidor:

 Tipsa andra
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar

www.chronometer.se