klockforetag

Sälja bolag till rätt person

2019-01-04

Måste man kunna allt om klockor för att driva ett företag som tillverkar eller säljer exklusiva klockor? Det är en fråga som blir relevant då klockföretaget står inför en möjlig försäljning. Den som jobbar med att sälja klockor online kanske har bestämt sig för att sälja bolag för att det är dags att gå vidare med nya projekt. Då gäller det att hitta rätt köpare och här är några viktiga tips som kan göra detta lite lättare…

Sälja bolag till en kunnig person

Ett mindre företag med några anställda har flera personer som kan verksamheten. Det är ganska vanligt att bortse från dessa personer. En kanske mest jobbar med ekonomi, en annan är webbmaster. Men det finns god anledning till att höra sig för. En webbmaster kan ju mycket väl vara sugen på att ta över driften av klockbutiken och likaså ekonomiassistenten.

De som redan nu samarbetar med dig på olika sätt har lärt sig en hel del om de damklockor och herrklockor som ditt företag erbjuder. Det här är personer att vända sig till då det blir dags att sälja bolag. I varje fall om tanken är att det ska drivas vidare.

Då företaget ska upphöra

I vissa situationer så behöver man inte sälja till en person eller ett annat företag som driver verksamheten vidare. När beslutet om avveckling har fattats så går det att sälja bolag till en bolagsservice som jobbar med att likvidera bolag. Det här kostar en slant men kan också betyda att du får ut pengar för företaget.

Om företaget ska upphöra så är det viktigt att planera avvecklingen på ett smart sätt. Det är till exempel så att lager med klockor måste säljas av i god tid. Bolagsservicen kommer inte att köpa en massa exklusiva klockor. De vill få bolaget på papper och med pengar på ett bankkonto.

Köpare inom familjen

Innan du beslutar dig för att avveckla eller sälja bolag till en anställd så kan det också vara klokt att se om det finns någon i familjen som är intresserad. Det kan ju vara så att en släkting vill ge sig på en ny marknad och har den tid och kraft som krävs för att lära sig allt om klockor.

Fundera på hur lång tid det kommer att ta att lära upp en nykomling. Även om detta innebär många timmar och några månader till med verksamheten så kan det ju vara det värt. En person från din familj har den lojalitet som kan komma väl till pass då känsliga uppgifter måste redovisas.

Det kan ju också vara roligt att se hur klockbutiken fortsätter inom familjen. Ett viktigt tips är att inte pressa barn och släktingar att ta över. Om de gör det motvilligt så finns risken för att det inte alls blir bra. Då kan det vara bättre att sälja till en främling som verkligen brinner för att få det hela att lyckas.

Betänk ditt rykte inom affärsvärlden

Vad du än väljer att göra så är det inte värt att låta en annan person köra verksamheten i sank. Du kanske tjänar lite mer på att sälja och du kanske tycker att det är skönt att slippa gå igenom en avveckling. Men om din klockverksamhet kommer att förknippas med ett misslyckande framöver så kopplas det till ditt namn.

Då kan det bli svårt att gå vidare och starta nya projekt med investerare. Det här ska du tänka på då du funderar på vem du ska sälja bolag till. Även om du inte får ut lika mycket på en likvidation så kan den vara ett sätt att tänka framåt på. Du börjar om och vänder till ett tomt blad skulle man kunna säga, och det är kanske inte så dumt.

Rådgivning kan vara en fördel

Glöm inte bort att det finns många kloka människor att prata med. Ekonomiska rådgivare behöver inte kunna allt om Rolex och Chronometer. De kan ändå se på din verksamhet och ge dig mycket värdefulla tips vad gäller val av köpare och huruvida du ska sälja bolag för vidare drift eller för likvidation.


Etiketter:  Övrigt
Sidor:

 Tipsa andra
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar

www.chronometer.se